Museïtzació del Turó de la Rovira

S'ha treballat amb l'Associació de Veïns de Can Baró per a recuperar les bateries antiaèries del Turó de la Rovira organitzant diversos camps de treball voluntaris, i s'ha impulsat un projecte de museització del Turó, per posar en valor el que fou un espai de defensa de Barcelona durant la Guerra Civil i alhora donar testimoni del barraquisme a la ciutat. Tot plegat amb la col·laboració del Museu d'Història de la ciutat i de la Direcció General de la Memòria Democràtica de l'anterior govern de la Generalitat.

El Turó de la Rovira és un espai de memòria històrica i un emplaçament privilegiat ubicat en un context de parc urbà –el futur parc dels Tres Turons-. El seu cim és un indret estratègic que domina visualment tot el pla de Barcelona, per això, durant la guerra civil s'hi van instal·lar unes bateries antiaèries per defensar la ciutat.

El districte d'Horta-Guinardó, despres de tres anys de col·laboració amb la iniciativa de l'Associació de Veïns de Can Baró pel desenvolupament dels Camps de treball de voluntariat internacional per netejar i desenrunar l’espai, ha volgut executar, conjuntament amb el Museu d’Història de la Ciutat, i amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica de l'anterior govern de la Generalitat, el projecte per la creació d’un centre d’interpretació que posi en valor un espai de memòria de la defensa de Barcelona vers els atacs de l'aviació feixista durant la Guerra Cívil, així com de record dels antics assentaments dels nuclis de barraquisme existents fins els anys 80 en el Turó de la Rovira. Creiem absolutament necessari que la ciutat recuperi aquest espai imprescindible pel seu valor històric, pel seu paper estratègic al Parc dels Tres Turons i per la seva vista de la ciutat de Barcelona.