Pla de Montbau

La rehabilitació duta a terme al Pla de Montbau ha mantingut el disseny original, inspirat en les idees racionalistes provinents del Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna, què va marcar la creació del barri de Montbau i la seva trama urbana al final de la dècada de 1950. Les lloses originals han estat substituïdes per altres, després d'una tria participada amb els veïns i encarregades expressament.

L'actuació s'ha fet seguint un intens procés de seguiment amb una comissió veïnal, que ha treballat conjuntament amb els redactors del projecte per marcar els principals criteris a tenir en compte, com son el d'aprofitar la remodelació per impedir definitivament l'accés de vehicles al Pla de Montbau, fet que provocava problemes en el manteniment i en la convivència amb l'ús que del espai en fan els veïns i veïnes.

Aquest fet ha motivat que s'habilitessin noves zones de càrrega i descàrrega als carrers d’Àngel Marquès, Poesia i Domènech Montaner.

També, s’ha millorat la comunicació entre els diferents nivells de la plaça, facilitant la connexió entre els Jardins de Pedro Muñoz Seca i el carrer Àngel Marquès, s’ha substituït l’escala que connecta el nivell inferior amb la plaça Zurbaran per una rampa que millora l’accessibilitat, i s'ha renovat totalment l’àrea de jocs infantils, i noves zones d'estada. El barri ha cel·lebrat aquest passat any 2010 els seu cinquantè aniversari, i per deixar constància d'aquest fet els veïns i veïnes varen demanar la col·locació d'un gran til·ler al vell mig de la plaça com a icona futur d'aquest aniversari.

L'actuació ha estat molt ben valorada per la majoria de la gent del barri.